Bok #4 – Ada ved sjøen

Ada drar på hytta.
Ved sjøen.

Hytta ligger i Svaerødkilen i Halden Kommune, like ved Sverige, Sponvika, og Svinesundsbroene.

I dag gleder Ada seg veldig. Hun kan nesten ikke vente. For i dag skal hun reise på ferie til hytta ved sjøen. OG hun skal reise sammen med bestevennen sin Anders. Kommer du snart, eller? Ada titter ut etter Anders, og lurer på hvor han blir av.

Ada glelder seg veldig til å reise på hytta ved sjøen, for der er det så pent. Her ser du utsikten fra hytta hennes. Og landet du ser lengst borte er Sverige.

I dag er det ekstra moro, for hun skal reise sammen med bestevennen sin, Anders. Anders er veldig glad i å spise pølser.

Anders er blitt berømt fordi han stod modell da en såpefabrikk skulle ha ny «Lano-unge». Det er en sånn modell som viser frem såpen slik at andre barn skal få lyst til å bruke såpen de også.

Til deg som leser: Lano-Ungen har vært en av Norges mest populære fotokonkurranser, hvor det ble kåret hele Norges Lano-Unge i alderen 0-6 år. Flere tusen sjarmtroll med glimt i øyet er blitt meldt på konkurransen opp gjennom årene, og konkurransen har en lang historie som strekker seg over 60 år tilbake i tid.

Anders og Ada leker ofte sammen. For eksempel med Lego Tog.

Og det passer bra, for tenk: I dag skal de ta toget til hytta! Fra Sandvika til Halden i Østfold fylke. Eller Viken da, som det heter nå. Reisen tar omtrent to timer.

På toget får Ada lov til å sitte i sitt eget sete og se ut av vinduet.

Når de kommer frem til hytta er det ettermiddag, og himmelen er så pen å se på. Kan du se fuglen høyt der oppe i skyene?

Men før de pakker ut og flytter inn på hytta, må Ada hvile litt etter den lange togturen. Det gjør hun på den store terrassen på hytta.

Også skjer det så mye rart på hytta. Det er masse fugler der, for eksempel. Kan du se måken som Ada står og titter på?

Her ser du et litt bedre bilde av måken som Ada stod og tittet på.

Og det er MASSE måker der. Og de er sammen hele livet, akkurat som oss mennesker. Her ser du et par som sitter på råen ved brygga.

Og her er en Rødnebb Terne. Er den ikke flott? Og elegant?

Og dette er en Skarv. Den er nesten en blanding av fugl og fisk.

Og her ser du en kråke. Vet du hva kråka sier? Kra kra, sier den.

Og av og til sitter forskjellige fuglearter ved siden av hverandre på skjæret. De plager hverandre ikke, og ser bare hver sin vei.

Av og til kommer måkene helt inntil hytta. Her ser du måkefar som sitter på strømstolpen som bare er to meter unna hytteveggen.

Og Ada følger med på om det kommer flere fugler. Her ser du Ada stå på et av svabergene, de glatte fjellene, som går ned mot sjøen.

Det er masse insekter på hytta også. Kan du se sommerfuglen som sitter på den rødrosa blomsten?

Det er også massevis av humler og bier som samler nektar, altså maten til seg selv og barna deres. Ser du hvordan humlen går inn i blomsten?

Og her er det visst en humle til. Det er noen som sier at humlene er farlige, men det er ikke sant. Hvis vi lar dem være i fred, lar de oss være i fred. Sånn er det med den saken.

Men hva er dette? Ada våkner brått fra hvilen sin.

Nei har du sett. En hel flokk med måker sloss om noe mat. Kan det være en fisk de sloss om, tror du?

Men nå er det blitt kveld, og Ada og Anders skal legge seg.

Neste dag går Ada og Anders en tur opp på fjellet for å se på utsikten. Den fjorden du ser heter Singlefjorden, og øyene du ser heter Hvalerøyene.

Men hva er det Ada har fått øye på nå? Er det en båt, eller?

Nei. Ser du hva det er? Det er Adas Matmor som padler kajakk.

Og hva i all verdens rike er det for noe da? Hyttenaboen til Ada og Anders står på ski på vannet. Vannski, heter det. Og det går veldig fort.

Men det går ikke så fort som vannscooteren. Den går så fort at vi klarte ikke å ta et klart bilde av den en gang. Bråke fælt, gjør de også.

Ada synes vannet er litt kaldt, men hun tar en tur ut på skjæret for å hilse på menneskene som bader allikevel.

Og der kom det jammen meg et par kajakker til forbi.

Også en seilbåt med en liten jolle på slep. Seilene er tatt inn, og båten går for motor, fordi den er så nære land.

Men nå begynner det visst å regne. Hva skal vi finne på da, da?

Himmelen er veldig peng, selv om det regner litt. Helt rosa, er den.

Og dermed sovner Ada så lang hun er i godstolen sin på hytta. Det var en koselig da, synes Ada. Kan du se tippen av halen hennes stikker over stollenet? Akkurat sånn liker Ada å ligge når hun sover.

God natta, og sees i neste bok.