Om Bøkene om Ada

Noen ord til deg som leser boka om Ada

Hver side er ment for en iPad. Hvert bilde med tilhørende tekst under bildet skal passe inn sånn ca på en side. For å navigere mellom bøkene bruker du menyvalgene øverst på siden.

www.mogstad.net er et nettsted som bare handler om mellompuddelen Ada. Bøkene er ment å være tilpasset barn i alderen 2 – 5, kanskje 6, år. Ada er født 22 desember 2017.

Ada er oppkalt etter Grevinne Ada Lovelace (1815-1852), Charles Babbage’s (1791-1871) ektefelle. Ada og George var flinke i matematikk og med datamaskiner, og Ada Lovelace regnes som verdenshistoriens aller første programmerer. Charles viste frem verdens første regnemaskin i London på verdensutstillingen som ble avholdt der i 1862.

The exposition in 1862 was sponsored by the Royal Society of Arts, Manufactures and Trade, and featured over 28,000 exhibitors from 36 countries, representing a wide range of industry, technology, and the arts. William Sterndale Bennett composed music for the opening ceremony.[1] All told, it attracted about 6.1 million visitors. Receipts (£459,632) were slightly above cost (£458,842), leaving a total profit of £790.

Babbage stilte ut sin «analytiske maskin» bare 11 år etter den berømte verdensutstillingen i 1851 i Crystal Palace, som definerte starten på den industrielle revolusjon.

Verdensutstillingen i London i 1851The Great Exhibition of the Works of Industry of All Nations (Den store utstilling av industriens arbeide fra alle nasjoner), også kjent som The Crystal Palace exhibition, var en internasjonal utstilling som ble avholdt i Hyde Park i London fra 1. mai til 15. oktober 1851. Det var den første i en serie av verdensutstillinger som ble populære videre utover på 1800-tallet. Den store utstillingen ble organisert av blant andre Henry Cole og prins Albertdronning Victorias gemal. Den ble besøkt av flere kjente personer i samtiden, blant annet den franske kongefamilien og forfatterne Charlotte Brontë og George Eliot.

Gjennom 1800-tallet la da Ada og Charles, sikkert sammen med flere smarte folk, grunnlaget for Englands ledelse innen datamaskiner og matematikk, slik at blant annet en mann ved navn Alan Turing (1912-1954) i sin tid fikk utdannelsen sin innen dette faget.

Under krigen 1940 – 1945 hadde England og de allierte et problem: Tyskerne hadde mange U-båter som gjorde farvannet mellom England og fastlands Europa farlig for både konvoier, forsyningsskip, og marine/krigs fartøyer.

Videre brukte tyskerne koder, dvs kryptografi, slik at engelsk mennene ikke fant ut hvor U-båtene var. Og den gang, som i dag, er U-båt våpnenet både mektig for eieren, og særdeles farlig for fienden.

Generalene i London spurte Alan om han ikke kunne prøve å knekke kodene som U-båtene brukte, og det klarte han. Faktisk var det slik at Alan’s arbeide bidro mye til at engelsk mennene og de allierte vant krigen. Og han brukte kunnskaper som han hadde lært av det arbeidet Ada og Charles i sin la grunnlaget for.

Alan og teamet hans holdt til i Bletchley Park.

Hendelsene er dramatisert i filmen The Imitation Game, som kom i 2014 med Benedict Cumberbatch i hovedrollen som Alan Turing.

The IMITATION GAME - Film online på Viaplay

Så et par ord om hunderasen mellompuddel. Det finnes fire størrelser pudler: konge/stor, mellom, dverg, og toy. De er like genetisk sett, men er avlet i hht størrelse. Pudlene er blant de smarteste hunderasene, og brukes til alt fra sirkus til førerhun for blide.

Pudlene er blant verdens eldste systematisk avlede hunderase, og de var opprinnelig andejegere i Tyskland og Frankrike. Puddel kommer av det tyske ordet pfütze og/eller det engelske puddle, som begge betyr sølepytt eller dam. Pudlene er gode svømmere, og er lynraske i alle henseende.

En mellompuddel kan løpe i hele 50 km/t, og er med det den niende raskeste hunderasen i verden. Til sammenlikning er den menneskelige verdensrekorden satt av Usain Bolt, og den lyder 44.72 km/t.

Så, for å runde av: Pudlene er blant de mest domestiserte hundrasene som finnes, og dere yndlingsaktivitet er kort og godt å være sammen med eieren sin. Så så enkelt kan det altså gjøres.

Hilsen Stig-Are Mogstad © 2021